Przepisy na ciasta

Ciasta – rodzaje

ciastaRodzaje ciast są różne, zależnie od pochodzenia przepisu, ale też w zależności od pochodzenia samych składników. Składniki ciast mogą być autentycznie przeróżne. Wszystko nadaje się do tgo by upeic ciasto. Nawet pieprz. O tym może mało kto wie, ale pieprz nadaje się znamicie do pierników. Tak tak, nawet paprykę można dodać do ciasta. Co prawda nie do szarlotki, ani ciasat kruchego, ale do innego ciasta. Mawia się: co ty pierniczysz, ale też co ty papryczysz. Wszystkie te powiedzenia mają swoją genezę w ciastach własnie.

Źródłosłowów jest więcej. Na przykład szarlotka. Ot po prostu nazwa pochodzi od karoliny – kucharki z dalekiego wschodu Francji, która pierwszy raz upiekła ciasto kruche z jabłkami. Nie ma więc co marudzić – słów i powiedzeń mających swoją genezę w ciastach jest baaardzo dużo.

Przepisy na ciasta muszą mieć zdjęcia. To bez wątpienia. Zdjęcia ważne są z tego powodu, że ciasto musi dobrze wyglądać. Dobrego zdjęcia ciasta nie robi się łatwo. Trzeba się natrudzić ustawiając statyw tak by ciasta były dobrze eksponowane. Ale jak się zrobi zdjęcie różnym rodzajom ciast to wychodzą one autentycznie przepięknie, aż się chce takie przekąsić. Ślinka cieknie.

About these ads
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: